Aktuella cd

 

 

Swedish Concertos for Soprano Saxophone 
 
Anders Paulsson hör till sopransaxofonens absolut främsta solister och djärvaste pionjärer. Han har en vidunderlig spelskicklighet, ett kompromisslöst sökande efter sopransaxofonens egen klang och solokonserterna av Rolf Martinsson, Sven-David Sandström och Anders Eliasson präglas av hans omättliga lust till nya utmaningar. Listan över samarbetande tonsättare, ensembler, dirigenter och solister är gränslös och sträcker sig över både genrer och kontinenter.  

Läs mer >>
Releasedatum: 2012-10-19
Pris: 150 SEK inkl. moms
ZzzKaa's Dance 
 
Snakedream är en komponerad ormdröm i form av en fabel i nio tablåer med utgångspunkt från en boaorms vedermödor under en dag i djungeln. Den är inspirerad av Duke Ellingtons pikaresk-svit ” A Drum is a Woman” (om madame ZZajs äventyr och jakten på jazzens rötter, dialekter och olika geografiska uttrycksformer) . Dessutom finns influenser av Tristano, ett stänk Harold Land, Clifford Brown , Dameron, Carla Bley, Takemitsu, Bob Brookmeyer, Jan Johansson, Mingus, Messiaen och Lennart Åbergs tramporgel. Huvudingredienserna i musiken är improvisation, ackord, klang och rytm. Nogenja-ensemblen är en så kallad featureorkester med de handplockade solisterna i fokus. Förebilderna är de flexibla ensembletyper som uppstod under 50- och tidigt 60-tal. Med arrangörer som Gil Evans, Quincy Jones , Gerry Mulligan (Concert Jazz Band), m.fl. med rötter även ner i det sena 40-talet. Åldersspannet i orkestern är drygt 40 år och Non Generation innebär dessutom att man omhuldar ”överklivningar”, såväl repertoar- som genremässigt. 

Läs mer >>
Releasedatum: 2012-05-21
Pris: 150 SEK inkl. moms
Pendants 
 
Pendant betyder på engelska "smycke, prismor" eller "pendel" och på franska "under tiden" och "avvaktan". Allt detta passar in på beskrivningen av Jesper Nordins musik med sin karaktäristiska klangvärld och sitt starka känsloladdade innehåll. Med en tydlig koppling till svensk folkmusik, rock och improviserad musik har Jesper Nordin blivit en av de svenska tonsättare som nått stora internationella framgångar  

Läs mer >>
Releasedatum: 2012-03-16
Pris: 150 SEK inkl. moms
Dedicated to 
 
Den flerfaldigt Grammis-belönade trion ZilliacusPersson Raitinen lyfter här fram specialskrivna verk för trion hämtade från konsertserien Äntligen måndag! . Olikheterna i verken framhäver musikernas exceptionella samspel och förmåga att tolka ny musik. . 

Läs mer >>
Releasedatum: 2011-11-27
Pris: 150 SEK inkl. moms
Bow 5 6 
 
En av Sveriges ledande kammarensembler - Uppsala Kammarsolister i en inspelning med fyra nyskrivna beställningsverk för stråkkvintett och - sextett av tonsättare med vitt skilda utgångspunkter. Kent Olofssons stycke Higgs Boson syftar på en fysikalisk partikel som aldrig iakttagits men borde finnas om partikelfysiken ska gå ihop. En musikalisk partikel ska enligt tonsättaren finnas dold i verkets andra del. Åke Parmerud– framstående inom EAM-musiken har inte med någon elektronik alls i sin stråkkvintett – men materialet i stycket avviker ändå från den traditionella konstmusiken. Håkan Larssons Märken syftar på de spår man lämnar efter sig, här som ett partitur men också i ansiktets linjer. Resultatet blir en emotionellt laddad musik. I Anders Nilssons Höst betraktas det nostalgiska nostalgiskt och gör verket till ett slags klingande historiesyn. 

Läs mer >>
Releasedatum: 2011-06-08
Pris: 150 SEK inkl. moms
Phonetasy 
 
- På den här cd’n ville vi ta upp några av de verk som skrivits just för Rollin Phones, musik vi beställt från tonsättare vi tycker om. Att verken är så varierade ligger nog i saxofonkvartettens karaktär; här finns utrymme för det briljanta och rytmiska, men eftersom saxofonen är extra övertonsrik inbjuder det även till en varierad klang .” Flertalet verk har skrivits till Saxofonkvartetten Rollin' Phones av både svenska och utländska kompositörer. Spännande samarbeten med andra instrumentalister och konstformer planeras och utvecklas kontinuerligt. Saxofonkvartetten Rollin’ Phones som består av Tove Nylund - sopransaxofon, Kristin Uglar - altsaxofon, Helena Friman - tenorsaxofon och Neta Norén – barytonsaxofon bildades 1986 och har varit en frilansande kammarmusikensemble på heltid fram till 1998. Idag arbetar kvartetten projektvis. 

Läs mer >>
Releasedatum: 2010-11-15
Pris: 150 SEK inkl. moms
Liuto con forza 
 
Att en cd bär namnet Liuto con forza kan tyckas absurt. Lutan: ett tonsvagt instrument som hämtats från en hövisk kultur med helt andra ljuddimensioner. Men den som lyssnar på skivan kommer att upptäcka att allt handlar om hur man lyssnar. Den som accepterar att kraft kan dölja sig bakom även små åthävor har mycket att hämta. Alla verk på cd'n visar upp olika typer av relationer till historien och till den speciella medlem av lutfamiljen som används – renässansluta, barockluta och teorb.  

Läs mer >>
Releasedatum: 2010-10-30
Pris: 150 SEK inkl. moms
Passages 
 
För tonsättaren Arne Mellnäs är leendet, allvaret och den lyriska expressiviteten det centrala. Hans musik kan te sig social och i god mening dekorativ, men söker sig allt oftare ner i djupare skikt. De tre orkesterverken som presenteras här står inte bara för lek och virtuositet - de anknyter till dikt och myt. Symfoni nr 1 – Ikaros inspirerades av Erik Lindegrens dikt Ikaros; Passages koncentrerar sig på mellanrummen, passagerna i musiken, och förvandlingarna från och till olika tillstånd. Saxofonkonserten Labyrinthos är enkel i sin storform men byggd på ett medeltida versmått med närmast labyrintiska egenskaper 

Läs mer >>
Releasedatum: 2010-10-04
Pris: 150 SEK inkl. moms
Hymns to the Night 
 
”Tommie Haglund går rakt på uttrycket och på det han känner inom sig när han komponerar. Det gör att det blir väldigt direkt och otroligt känsloladdad musik” säger cellisten John Ehde, en av musikerna kring Tommie Haglund som för ut hans verk med ett sällsynt stort engagemang. Till dem hör också den amerikanska violinisten Elizabeth Pitcairn som på den berömda Mendelssohn- violinen , ”The Red Violin” framför hans violinkonsert Hymnen an die Nacht/Hymns to the Night. Det finns en stark andlig kraft i Tommie Haglunds musik vilket märks i titlarna, Hymnen an die Nacht, hämtad från den tyske romantiske författaren Novalis och den prisbelönade Röstens dotter som uruppfördes till 700-årsminnet av den heliga Birgittas födelse .  

Läs mer >>
Releasedatum: 2010-06-17
Pris: 150 SEK inkl. moms
Debris Reassembled 
 
Pärlor för svin (Sara Hammarström ,flöjter, George Kentros ,violin, Mats Olofsson, cello och Mårten Landström, piano) bildades 1995. Utifrån idén att framträda med korta stycken har de skapat sin egen repertoar genom beställningar av nya verk som nu består av över 120 verk från 20 länder, komponerade av tonsättare som Anders Hillborg, Mikael Edlund, David Lang, och Tristan Murail. ” Om det finns en ’svinestetik’- är det att vi försöker vara medvetet opretentiösa och tämligen direkta när vi spelar och vi försöker också hitta en emotionell kärna i all musik vi spelar.” 

Läs mer >>
Releasedatum: 2010-01-11
Pris: 150 SEK inkl. moms
Grains 
 
Från Grains fanfariska inledning och Pisaguas smärtsamma vemod, till Elements, ett mästerverk för jazzorkester, överraskar Ann-Sofi Söderqvist sina lyssnare med sina berusande och energigivande kompositioner. 

Läs mer >>
Releasedatum: 2009-09-02
Pris: 150 SEK inkl. moms
Quartetto con forza 
 
Stenhammar Quartet är en av Skandinaviens främsta kvartetter. Deras framföranden präglas av värme och energi samtidigt som de har en högt driven teknisk skicklighet. Till kvartettens profil hör arbetet med nutida musik. Här presenteras stråkvartetter av uppmärksammade tonsättare som Mats Larsson Gothe, Anders Hillborg , Per Mårtensson och Mika Pelo. 

Läs mer >>
Releasedatum: 2009-05-19
Pris: 150 SEK inkl. moms
Satyricon 
 
Att använda sig av traditionen för att hitta vägen framåt: så kan B Tommy Anderssons musik sammanfattas. Förutom att musiken klingar naturligt finns där ett längtansfullt drag. B Tommy Anderssons verklista är mycket diger och omfattar ett stort antal orkesterstycken, solokonserter, kammarmusikverk och körstycken. I det här tonsättarporträttet representeras samtliga kategorier av orkesterverket Satyricon, solokonserterna Reflections för sopransaxofon och orkester, Konsert för horn och orkester, körverken Sonnet XVIII och Kyssar vill jag dricka och Pieces for Pontus för solopiano.  

Läs mer >>
Releasedatum: 2009-04-16
Pris: 150 SEK inkl. moms
Scope 
 
Mötet mellan en jazzkvintett - Johan Berke Upstairs Five - och en brasskvintett är utgångspunkten för musiken på denna CD. Johan Berke och Fredrik Nordström har i sin musik tagit fasta på ensemblernas unika karaktär och uttryckssätt. Resultatet kan bäst beskrivas som en syntes av jazz, europeisk konstmusik och fri improvisation. Beställningen för den nya ensemblen Arveheim/Berke Upscale Ten gjordes av Konstnärsnämnden 2007 och musiken uruppfördes på Nybrokajen 11 samma år. 

Läs mer >>
Releasedatum: 2009-03-28
Pris: 150 SEK inkl. moms
Unheard of - Again 
 
I inspelningar från sommaren 2008 presenteras här fyra nya beställningsverk av Henrik Strindberg, Pär Frid, Djuro Zivkovic och Benjamin Staern. Tillsammans med verk av Karin Rehnqvist, Victoria Borisova-Ollas och Mattias Lysell har musiken på denna cd resulterat i ett tidsdokument med stor dynamik och poesi.  

Läs mer >>
Releasedatum: 2008-12-02
Pris: 150 SEK inkl. moms
Duo con forza 
 
Här presenteras verk som har en kommunikativ och omedelbar karaktär. Musiken har en lätthet och ett sväng, och det är spelglädjen som är cd’ns utgångspunkt: det dansanta, det humoristiska, det lekfulla. Duons inriktning handlar om att presentera nutida slagverksmusik på ett sätt som gör att människor i alla åldrar kan förstå och tycka om den. 

Läs mer >>
Releasedatum: 2008-11-03
Pris: 150 SEK inkl. moms
Persuasion 
 
Britta Byströms musik kan tyckas spontan men är ytterst väl genomarbetad - stram, men ändå lekfull. Som en japansk trädgård. Britta Byström är en utpräglad orkesterkompositör.Verklistan innehåller få vokalverk men ett viktigt undantag är kammaroperan Om man blir av med sitt bagage. Slutarian ur operan sjungs av Patricia ”från andra sidan”: Vem av er alla ska lämna sin värld? Britta Byström visar här hur vacker ödsligheten kan gestalta sig. Impressionistisk minimalism är kanske ytterligare en beskrivning av Britta Byströms musikvärld?  

Läs mer >>
Releasedatum: 2008-05-08
Pris: 150 SEK inkl. moms
The Triumph of Heaven 
 
Ett begrepp som nationalitet – återspeglas det överhuvudtaget i musik som komponeras i vår tid? Victoria Borisova-Ollas musik bär visserligen spår av uppväxten i Ryssland. Men även om hennes musik är färgad av såväl Dmitrij Sjostakovitch och av den minimalistiska skolan, så vill denna internationellt efterfrågade tonsättare helst att hennes röst uppfattas som fristående. Victoria Borisova-Ollas partitur präglas av skickligt hantverk, och en starkt närvarande berättarröst. Hennes första symfoni, The Triumph of Heaven (2001), är hennes mest utpräglat ryska verk. Och hon uppfattar sig själv som berättare enligt den ryska traditionen.  

Läs mer >>
Releasedatum: 2008-04-23
Pris: 150 SEK inkl. moms
Wolfgang on My Mind 
 
Som andra framstående jazzkompositörer skapar Georg Riedel sina konstverk med färgerna från de individuella musikernas röster. Och här finns de främsta rösterna inom svensk jazz historia: Jan Johansson, Arne Domnerus, Jan Allan, Lennart Åberg, Claes Rosendahl, Rune Gustafsson, Bosse Broberg, Nils Landgren, Egil Johansen m fl som har ingått i Radiojazzgruppen. 

Läs mer >>
Releasedatum: 2008-04-04
Pris: 150 SEK inkl. moms
Lift Off 
 
Klas Lindquist har skrivit för nio särskilt utvalda musiker och samspelet mellan deras personligheter och hans sätt att komponera präglar musiken i Klas Lindquists debutalbum. Här finns spår av swing, bebop, Ellington och Strayhorn med betoning på melodi och sväng.  

Läs mer >>
Releasedatum: 2008-04-04
Pris: 150 SEK inkl. moms
Flauto con forza 
 
Anders Jonhäll är en enastående lyhörd musiker vars insatser i orkestern allt som oftast glimmar till, om det så är Mozart eller Boulez som framförs. Gemensamt för tonsättarna Per Mårtensson, André Chini och Arne Mellnäs är det musikantiska anslaget, ett lyssnande som är på en gång experimentellt och förankrat i traditionen. Det som förenar de sex verken på denna cd är därutöver ett spel om virtuositetens betydelser, dess tekniska och mänskliga utmaningar, mötet mellan det virtuosa och det lyriska.  

Läs mer >>
Releasedatum: 2008-02-11
Pris: 150 SEK inkl. moms
Cordes 
 
Kent Olofsson är internationellt känd för sin kammarmusik skriven i nära samarbete med ensembler och musiker. Corde och The Bells är höjdpunkter i Kent Olofssons produktion – verk för gitarr, slagverk, kör, soloröster och kammarensemble sammanförs här till en kraftfull syntes. 

Läs mer >>
Releasedatum: 2008-01-18
Pris: 150 SEK inkl. moms
Inside Information 
 
Per Tjernberg har gett ut flera skivor tidigare men här presenteras hans musik för storband för första gången på cd. Tre trumslagare och Per Tjernberg på slagverk skapar häftiga rytmer åt detta storband med musiker ur det svenska toppskiktet. Medverkande: Ulf Adåker, Bengt Berger, Ulf Bjurenhed, Christer Bothén, Jonas Eklund, Åke Eriksson, Desmond Foster, Nils Janson, Klas Jervfors, Tommy Koverhult, Sven Larsson, Magnus Lindgren, Bernt Rosengren, Christian Spering, Bobo Stenson, Per Tjernberg, Mattias Ståhl, Magnus Wiklund, David Wilczewski, Morgan Ågren, Mats Öberg. 

Läs mer >>
Releasedatum: 2007-06-04
Pris: 150 SEK inkl. moms
Drama 
 
Musiken i Drama är ursprungligen skriven för teater. Mycket av inspirationen kommer ur en scenisk situation där musiken skall kontrapunktera texten och där återkommande teman blir viktiga hörnstenar. Kompositionerna beställdes i samband med uppsättningarna på Göteborgs Stadsteater: Hamlet - 1997, Albert Speer - 2001 på Stora Teatern och Stormen – 2002. 

Läs mer >>
Releasedatum: 2007-02-09
Pris: 150 SEK inkl. moms
New Places 
 
Här får vi möta Håkan Broström i helfigur, en lysande jazzsolist, en utomordentligt begåvad låtskrivare vars melodier har en förmåga att "fästa" och klinga kvar hos lyssnaren och som även hanterar en orkesterpalett med bravur. Det är en skiva som växer och visar nya sidor vid varje lyssning. Det är musik att ofta återvända till. 

Läs mer >>
Releasedatum: 2006-09-15
Pris: 150 SEK inkl. moms
Motetter 
 
Inspirerad av den äldre musikens uppförandepraxis och den tidlösa gregorianiken skrev Bäck sina körmotetter, vilka kan betraktas som något av det mest betydelsefulla som hänt svenskt kyrkomusik under 1900-talet. Av stor betydelse för Sven-Erik Bäcks körskapande blev hans personliga kontakt med kördirigenten Eric Ericson och arbetet med den 1945 bildade Kammarkören. Här kan vi höra Bäcks samtliga motetter, även de senare till engelska och tyska bibeltexter. 

Läs mer >>
Releasedatum: 1989-01-01
Pris: 150 SEK inkl. moms

Copyright © Svensk Musik Hornsgatan 103 Box 170 92 SE-104 62 Stockholm +46 8 783 88 00 info@svenskmusik.org